DU DUGER.

"Över 90 % av dem som utvecklar ätstörningar är unga kvinnor. En bidragande orsak är att unga kvinnor försöker bli vackra och smala genom att banta", ett citat från web4health.info/sv.
Vi är många medvetna om problemen med ätstörningar i dagens samhälle, och sanningen är att de flesta unga tjejer, och även killar, känner en press över att uppnå ett visst ideal.
De krav som samhälelt ställer på unga tjejer, stämmer ofta inte överens med de kroppsliga behov som varje människa har.

Men vad räknas egentligen som en ätstörning? Jo, en ätstörning definieras ofta som ett onormalt förhållande till mat och fel uppfattning om sin kropp. Tankarna kretsar ofta kring vikt och spegelbild. Störningen börjar ofta med en bantning, som därefter utvecklas till ett tvång, eller ett beroende.

Här nedan finns en länk med lite olika klipp från en intervju med simmerskan Emma Igelström, där hon berättar om hennes erfarenheter och väg genom sjukdomen: 

http://www.cosmopolitan.se/egokick/traninghalsa/2008/09/25/vinn-over-sjukdomen

Varför är det så vanligt med att många har ätstörningar eller fel kroppsuppfattning då? Och även om många av oss inte lider av en ätstörning så har majoriteten av oss någon eller några slags komplex över våra kroppar, eller vilka vi är som individer. Det här leder tillbaka till det vi har tagit upp i tidigare inlägg - att överallt omkring oss talar folk eller media om för oss hur vi ska gå tillväga för att på bästa sätt öppnå fullständig perfektion. Detta påverkar psyket något enormt, och det är därför så många påverkas så mycket som de faktiskt gör.

Hur tar man sig ur detta då? Denna lösning är väldigt individuell beroende på vad för slags, och hur stora, problem man har, och vilken sorts människa man är. Men något som alla måste börja med, är att försöka inse faktumet att man faktiskt har problem, och att man måste göra något åt det, hur svårt det än kan verka.

Börja inte i fel ände, genom att försöka att först försöka få alla runt omkring dig att försöka få dig att inse att du faktiskt duger. Börja istället med att själv inse att du duger, så kommer alla andra också tycka det!

Kommentarer
Postat av: Ole Ivar

Finns det ätstörning åt andra hållet? Dvs att man tycker att man är för smal och måste äta upp sig och bli tjock? Eller att man bara "tröstäter", för det är ju också ett onormalt förhållande till mat. Finns det något namn på det?

2008-10-23 @ 17:52:08
URL: http://www.youtube.com/watch?v=eEm2-sQ8YsQ
Postat av: A

Jag gillade den sista uppmaningen. Att inte börja i fel ände. (Det blir allt ni får ikväll, sötnosar ;) )

2008-10-26 @ 20:30:54
Postat av: attlevasunt-panelen

Svar till Ole Ivar:

Hej! Med en ätstörning menas att det finns någon slags rubbning i ens matförhållande. Detta skulle vi vilja påstå även skulle kunna kopplas till det du förklarar som "andra hållet", även om vi ej har hittat något namn eller information för just en sådan störning.

2008-11-13 @ 13:42:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0