DU DUGER.

"Över 90 % av dem som utvecklar ätstörningar är unga kvinnor. En bidragande orsak är att unga kvinnor försöker bli vackra och smala genom att banta", ett citat från web4health.info/sv.
Vi är många medvetna om problemen med ätstörningar i dagens samhälle, och sanningen är att de flesta unga tjejer, och även killar, känner en press över att uppnå ett visst ideal.
De krav som samhälelt ställer på unga tjejer, stämmer ofta inte överens med de kroppsliga behov som varje människa har.

Men vad räknas egentligen som en ätstörning? Jo, en ätstörning definieras ofta som ett onormalt förhållande till mat och fel uppfattning om sin kropp. Tankarna kretsar ofta kring vikt och spegelbild. Störningen börjar ofta med en bantning, som därefter utvecklas till ett tvång, eller ett beroende.

Här nedan finns en länk med lite olika klipp från en intervju med simmerskan Emma Igelström, där hon berättar om hennes erfarenheter och väg genom sjukdomen: 

http://www.cosmopolitan.se/egokick/traninghalsa/2008/09/25/vinn-over-sjukdomen

Varför är det så vanligt med att många har ätstörningar eller fel kroppsuppfattning då? Och även om många av oss inte lider av en ätstörning så har majoriteten av oss någon eller några slags komplex över våra kroppar, eller vilka vi är som individer. Det här leder tillbaka till det vi har tagit upp i tidigare inlägg - att överallt omkring oss talar folk eller media om för oss hur vi ska gå tillväga för att på bästa sätt öppnå fullständig perfektion. Detta påverkar psyket något enormt, och det är därför så många påverkas så mycket som de faktiskt gör.

Hur tar man sig ur detta då? Denna lösning är väldigt individuell beroende på vad för slags, och hur stora, problem man har, och vilken sorts människa man är. Men något som alla måste börja med, är att försöka inse faktumet att man faktiskt har problem, och att man måste göra något åt det, hur svårt det än kan verka.

Börja inte i fel ände, genom att försöka att först försöka få alla runt omkring dig att försöka få dig att inse att du faktiskt duger. Börja istället med att själv inse att du duger, så kommer alla andra också tycka det!

Test!

Hej hopp!

Igår tog vi hjälp av en sjukgymnast på vårat gym, och gjorde styrke- och konditionstest.
Vi jämförde inte våra resultat med varandra eller med något annat, utan vi använder detta som en grund, för att kunna jämföra med kommande identiska tester, för att kunna se våra personliga utvecklingar inom dessa områden.

Vi gjorde tre olika test.

Det första var för att mäta vår kondition, där vi fick cykla på en motionscykel under 8 min, i samma hastighet, och varje minut mäta vår puls för att se hur den förändrades. Vi fick också peka ut på en skala hur ansträngande vi upplevde att det var under övningens gång. Denna skalan kallas "Borgskalan" . ((Klicka på bilden till höger för förstoring))

Det andra testet var benstyrketest. Där skulle vi sitta med ryggen mot en vägg med rak rygg och benen i 90-gradig vinkel, och så mätte vi hur lång tid vi orkade sitta på det viset.

Det tredje testet mätte vår armstyrka. Vi kollade helt enkelt hur många armhävningar vi orkade göra.

Vi kommer att göra dessa tester tre gånger till under vår projekttid, och dessa kommer att ske i december, februari och april. 

 

Konditionstest!

Hej och hå!

Ville bara säga att jag har hittat ett fint litet konditionstest för er som är intresserade! Det är enkelt att göra själv och ger en liten överblick på hur det egentligen ligger till med konditionen!

http://www.topphalsa.se/traningen/topphalsas-joggingskola/artiklar/2007/konditionstesta-dig-sjalv/

Hur vi ser på hälsa + lite må bra-tips


Det går inte att missa att det, i dagens samhälle, anses vara väldigt viktigt med god hälsa. Överallt kan man läsa om tips angående hur vi ska gå tillväga för att uppnå så bra hälsa som möjligt. Men vad anser vi egentligen att hälsa är? Vad finns det för faktorer som spelar in i hur vi mår?
Förr pratades det om att hälsa var ett annat begrepp för att
vara frisk <------> sjuk.
Idag har denna tanke utvecklats till att man istället talar
om att "må bra" <------> "må dåligt".

Det finns många saker som påverkar vår hälsa. Detta kan vara t.ex. fysisk aktivitet, självförtroende (som ofta kan kopplas till skönhet och att vi trivs med den vi är), sund kost, relationer etc. Människan strävar ständigt efter extrem perfektion. Varje dag fylls media med tips och tricks för hur vi ska gå tillväga för att uppnå en så perfekt levnadsstandard och hälsa som möjligt. Det kan

vara svårt att verkligen ta till vara på allt vi läser. Därför har vi i dagens inlägg tänkt ta ut godbitarna av alla dessa tips som omger oss! Så här kan en översikt av samhällets alla hälso-tips se ut:

  • Även om det kan kännas tungt och trist nu när mörkret kommit, så vill vi uppmana er att försöka ta vara på de så många mysiga saker som man kan göra på hösten och vintern. Underskatta aldrig mysiga filmkvällar, tända ljus, mysiga stora koftor och filtar!

  • Sov regelbundet och mycket.

  • Ät en ordentlig frukost.

  • Drick mycket vatten. Tvinga inte i dig stora mängder om du inte vill, utan satsa på att dricka vatten när du är törstig eller äter.

  • Träna två till tre gånger per vecka. Vardagsmotion såsom att ta promenader räknas också. Försök att röra på dig lite varje dag!

  • Ät frukt och grönt.

  • Unna dig själv lite ensamtid, och umgås bara med dig sälv, och bara var.

  • Var stolt över den du är och det du åstadkommer. Tänk att du själv oftast är den som dömer dig hårdast. Om du är nöjd, är oftast människor runt omkring dig nöjda med dig också.

  • Ät regelbundet.

  • Var inte för sträng mot dig själv, utan låt dig själv må bra!

  • Skratta ofta, det löser spänningar och stress, ökar lungkapaciteten och stärker immunförsvaret. Ett gott skratt frigör endorfiner som förbättrar humöret.

  • Låt datorn vara ifred minst en timme innan du går och lägger dig. Att sitta vid datorn strax före läggdags har samma effekt som två koppas espresso, hävdar sömnforskare vid Edinburgh Sleep Centre.

  • Umgås med dina vänner och var social. Människan är beroende av relationer till andra människor.

Vilka är vi och vad är det här för blogg?

 
Namn: Jenna Hemberg
Bor: I Påvelund i Göteborg.
Gör: Läser sista året på musikestetiska programmet på Donnergymnasiet i Göteborg.
Tränar: Dansar, springer och gymmar. 
Favoriträtt: I stort sätt all pasta...!
När jag vill lyxa till det så: Äter jag gärna ute på restaurang.
Mitt bästa hälsoknep: Bästa motivationen för träning får jag genom att tänka att man hellre ska träna lite än ingenting alls. Använd fantasin och prova på nya maträtter - det gör måltiderna till en positiv upplevelse och du kanske upptäcker helt nya favoriträtter! 









Namn: Sanna Edsberger
Bor: I centrala Göteborg.
Gör: Läser sista året på musikestetiska programmet på Donnergymnasiet i Göteborg.
Tränar: Gymmar, joggar, tar långpromenader och simmar.
Favoriträtt: En riktigt god sallad. Och allting med ost..!
När jag vill lyxa till det så: Går jag gärna på spa, där jag får chansen att koppla av riktigt ordentligt, och hämta nya krafter. 
Mitt bästa hälsoknep: Prioritera sömnen och ät frukost varje dag - det gör att kroppen orkar prestera mer, både psykiskt och fysiskt!










Syftet med bloggen
Den här bloggen är ett projektarbete, där målet är att vi under vår projektperiod ska leva ett relativt hälsosamt liv. Vi ska träna, och äta sunt. Vi kommer på bloggen att informera om våra tankar och märkbara resultat av vår livsförändring. Vi kommer även att tipsa er läsare om må-bra- och hälsotips. Vi kommer att fördjupa oss i hur man egentligen ska gå till väga för att leva ett hälsosamt liv! Helt enkelt ; konsten att leva sunt. 


RSS 2.0