Ångest

Ångest.. Det är något vi alla drabbas av mer elle mindre ofta. Den kan uppstå av många olika anledningar, en del mer än andra, men också en del hårdare än andra. Det finns många olika slags ångest, och om man drabbas av en ångest attack kan det vara svårt att bearbeta, eller handskas med den, om man inte vet hur man ska gå tillväga. 
Ett välkänt tips är "fyrkantsandningen".  Den går ut på att du fokuserar på en ett fyrkantigt föremål som du har framför dig just för tillfället (ex fönster). Syftet med övningen är att du ska få kontroll över det andning. Börja därför nerei vänstra hörnet och låt blicken långsamt löpa uppåt mot det övre vänstra hörnet, medan du i huvudet räknar till tre, samtidigt som du andas in djupt. Fortsätt därefter likadant, räknande, mot fyrkantens högra övre hörn, medan du vilar, alltså inte andas. Sedan fortsätter du nedåt mot fyrkantens vänstra hörn, samtidigt som du andas ut, och därefter håller du andan (vilar), till du är tillbaka i vänstra hörnet. Du ska hela tiden räkna till tre, för varje "länga". Upprepa detta tills du känner att din andning är under kontroll, och du kan ta långa djupa andetag.





"Ångest är ett sinnestillstånd som karaktäriseras av rädsla eller oro, som ger kroppsliga uttryck. Detta kan vara en upplevd känsla av spänning eller tryck mot bröstkorgen, onormala hjärtslag, smärta i bröstet eller andfåddhet. I vissa fall beror ångesten på förändringar i hjärnan. I andra fall hör den ihop med andra medicinska problem eller psykisk sjukdom.

Man kan säga att ångesten har en kognitiv, en somatisk, en känslomässig och beteenderelaterad komponent. Den kognitiva komponenten är en förväntan om en diffus och osäker fara. Den somatiska komponenten är att kroppen förbereder sig för att hantera hot, en så kallad krisreaktion: blodtrycket och hjärtslagsfrekvensen ökar så att blodflödet ökar. Detta styrs i högre grad till skelettmusklerna. Aktivitetsnivån i immunsystemet och matsmältningen dämpas. Bland de yttre kroppsliga tecknen på ångest finns blekare hy, svettning, darrning och vidgning av pupillerna. Den känslomässiga komponenten består av rädsla eller panik, illamående och frusenhet. Den beteenderelaterade komponenten har både frivilliga och ofrivilliga delkomponenter. De handlar om att undvika eller undfly den tänkta yttre orsaken till ångesten. Dessa beteenden är ofta, men inte alltid, till nackdel för den person som lider av ångest. Ångest är inte alltid sjuklig och skadlig. Funktionen av ångest är att höja beredskapen inför en kommande fara. Ett visst mått av ångest i rätt situation är alltså adaptivt, medan en överdriven ångestreaktion i stället sänker prestationsförmågan. Detta förhållande observerades redan 1908 av Yerkes och Dodson, och kallas därför Yerkes-Dodsons lag.

Ångest anses beröra nervbanor i amygdala och hippocampus. Med datortomografi har man kunnat observera att personer som möter obehagliga och potentiellt skadliga stimuli, som till exempel äcklig lukt eller smak, får ett ökat blodflöde i dessa delar av hjärnan. I dessa situationer rapporterar försökspersonerna också en lätt ångest. Detta visar att ångest kan vara en skyddsmekanism som är utformad för att hindra att organismen utsätts för fara, till exempel genom att man äter ruttnande föda.

Inom psykiatrin kategoriseras en grupp ångestrelaterade störningar som ångestsyndrom. Dessa inkluderar paniksyndrom med eller utan agorafobi, agorafobi utan paniksyndrom, specifika fobier, social fobi, tvångssyndrom, posttraumatiskt stressyndrom, akut stressyndrom, generaliserat ångestsyndrom och substansbetingat ångestsyndrom (t.ex. ångest som biverkan av ett läkemedel mot någon helt annan sjukdom eller ångest orsakad av kontakt med något ämne som kan ge neurologiska skador)." / Wikipedia


Må väl!

/Sanna & Jenna


Kommentarer
Postat av: Kicki

Hej tjejer!



Av en slump hittade jag denna länken:

http://www.alecta.com/Foretagskunder/Tjanster-och-erbjudanden/Halsa-och-forskning/





http://www.alecta.com/Foretagskunder/Tjanster-och-erbjudanden/Halsa-och-forskning/Forskning/Stress-och-aterhamtning-/





Det står en del om stress och återhämtning, vikten av dagsljus osv samt en rapport om "unga kvinnors ohälsa"



Hälsningar Kicki

2009-02-20 @ 13:17:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0